Bakan Karaismailoğlu, Adıyaman’da yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismiloğlu, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için kurdukları “saha tarama” sisteminin çalışır durumda olduğunu belirterek, “Sistem sayesinde ihtiyaçları tespit ediyoruz, Bunların ne kadar karşılandığını görün ve gerekli yerlere takviye kuvvetlerimizi sürdürün.” söz konusu.
Karaismailoğlu, Adıyaman Altınşehir (K-1) Konteyner Kent’te yaptığı basın açıklamasında, depremden 14 milyon kişinin doğrudan etkilendiğini belirtti.
Bugüne kadar 13 binin üzerinde artçı sarsıntı yaşandığını anlatan Karaismailoğlu, “Ancak devlet ve milletle omuz omuza verebildik, kenetlendik. İlk andan itibaren zamanla yarıştık. Hayatlarımızı enkazdan kurtarmak ve sonra yaraları iyileştirmek için.” dedi.
Acil barınma ihtiyaçlarını karşıladıklarını anlatan Karaismailoğlu, “Acil giyinme sorununu ortadan kaldırdık. Acil gıda ihtiyacını hemen sağladık. Hemen ardından da acil temizlik ve hijyen konularında çalışmalarımızı yürüttük ve takibini yaptık.” sözünü kullandı.
Binaların yüzde 99’unun tarandığını kaydeden Bakan Karaismailoğlu, yıkım ve moloz kaldırma çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Karaismailoğlu, “Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını anında karşılamak için kurduğumuz ‘alan tarama’ sistemi devreye girdi. Bu sayede ihtiyaçları tespit edip, ne kadar karşılandığını görüyoruz ve gerekli yerlere desteğimizi sürdürüyoruz. .’ değerlendirmesini yaptı.
632 bin 538 afetzede bölgeden tahliye edildi
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) uygun olarak deprem bölgelerinde 271 bini aşkın çalışanla çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Karaismailoğlu, görevi devam eden işçi sayısının 4 bin 331 olduğunu bildirdi. arama kurtarma çalışanı sayısı 226 binin üzerindedir.
Bölgeden bugüne kadar 632 bin 538 afetzedenin tahliye edildiğini vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, şöyle devam etti:
“Vatandaşlarımızı konteynerlere yerleştirmeye başladık. Şu anda öncelik barınma ve ısınma. Bu konuların eksiksiz sağlanması için çaba harcıyoruz. Çadır ve kış kurallarına uygun konteyner temin edip yaşam alanları kuruyoruz. Çadırlar” öncelikle acil ihtiyaçlar için orta formüllü.Konteyner şehirleri büyüterek herkesi buraya taşımak ve kalıcı konutları yapılana kadar afetzedelerimize daha sistemli bir yaşam sunmak temel hedefimiz.”
“300 ailemizi konteynerlere yerleştirdik”
Felaketin herkesi derinden yaraladığını ifade eden Karaismailoğlu, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu acıyı her zaman içimizde taşıyacağız. Bir yandan milletimizin yanında olmanın, bir arada dimdik ayakta durmanın gayreti içindeyiz. İlk andan itibaren Adıyaman’ımızı diriltmek için gecemizi gündüzümüzü de sarf ettik. Durmayacağız. Tüm yaralar iyileşene kadar. Tıpkı ilk günkü gibi buradayız, sadece bir an.” Buradan ayrılmamış olsak da son ana kadar Adıyamanlı kardeşlerimizin yanında olacağız. Bunu sadece Adıyaman’da değil, depremden etkilenen 11 ilimizde daha yapacağız.”
Geçmişten geleceğe güçlü ve gelişmiş bir Adıyaman kuracaklarını anlatan Karaismailoğlu, kentin eşsiz el dokuması halılarının yeniden vitrinleri süsleyeceğini, 2011’de sokak ve sokakların ezan sesleriyle yankılanacağını söyledi. tarihi camiler.
20 farklı konteyner şehir için çalışmalar devam ediyor
Karaismailoğlu, Adıyaman’da 50 bin 763 çadırda 203 binden fazla afetzedenin barındığını belirterek, şunları kaydetti:
“Adıyaman’da 2 milyon 193 bin metrekarelik alanda 17 bin 907 kapasiteli 20 farklı konteyner kent kurmak için çalışmalarımız devam ediyor. Konteyner kent kurulacak alanların tesviye çalışmalarını yürütürken çalışmalarımıza da tüm hızımızla devam ediyoruz.Türkiye’de su, elektrik ve kanalizasyon altyapı çalışmalarımız devam ediyor. 300 aileyi konteynerlere yerleştirdik. Bir nebze de olsa normal hayatlarına dönmeye başlamış olmaları bize büyük güç veriyor. Bu sayı hızla artacak ve Adıyaman’da hayatın hızla normal akışına dönmeye başladığına şahit olacağız.”
Gürlevik İletim Hattı’ndaki arızaların giderildiğini ve Gürlevik Catchage’deki onarım çalışmalarının tamamlandığını vurgulayan Karaismailoğlu, Adıyaman yol ağında ve bölgede yaklaşık 10 bin kilometrelik yol ağında trafiğe kapalı yol bulunmadığının altını çizdi. depremden etkilenir.
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) gruplarının kentte 803 makine ve bine yakın işçi ile çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Karaismailoğlu, “KGM, deprem bölgesinde 3 bin 279 personel, 2 bin 573 makine ve teçhizatla çalışmalarını sürdürüyor. Adıyaman ve depremden etkilenen illerde devlet ve il yolları ile otoyolları tamamen erişilebilir durumdadır.” söz konusu.
Karaismailoğlu, Bakanlığın Ulaşım Hizmet Kümesi’nin toplam 10 bin 462 aracı deprem bölgesine sevk ettiğini belirterek, 6 Şubat-4 Mart tarihlerinde deprem bölgesine 5 bin 134 otobüs, 4 bin 887 kamyon ve yüzlerce iş makinesinin sevk edildiğini bildirdi. uyumları.
1.275 kilometrelik demiryolu hattının depremlerden etkilendiğini, 1.182 kilometresinin ise ilk anda tamamlanarak trafiğe açıldığını kaydeden Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Afet bölgesine gönderilen 394 yolcu trenimizle yaklaşık 100 bin yolcu taşıdık. 64 yük trenimizle 965 vagon yardımları bölgeye ulaştırdık. 93 yolcu ve işçi servis vagonumuz 4 bin vatandaşımızın geçici konutu oldu. Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Hatay ve Elazığ havalimanlarında 6-24 Şubat tarihleri arasında iç hatlarda 11 bin 287 ve dış sınırda 1.564 olmak üzere askeri ve sivil uçaklarla toplam 12.851 uçuş gerçekleştirdik. 3 Mart Tahliye amaçlı sivil uçaklarla 6 Şubat – 3 Mart tarihleri arasında toplam 1 seferlik sefer trafiği gerçekleştirildi.1 milyon 21 bin yolcuya hizmet verdik.15 bin ton insani yardım malzemesini deprem bölgesindeki havalimanlarına ulaştırdık. Toplam 3 bin 495 seferle 611 bin vatandaşımız deprem bölgelerinden tahliye edildi.Yabancı havayollarına verilecek uçuş izinlerinin süresi kısaldı. 6-28 Şubat 2023 ortası İnsani yardım amaçlı yurt dışından gelen 690 uçağa uçuş izni verdik. Bugün üyeleri prestijini tamamlamış olup, afet bölgesine görev yapan işçiler seferlerine devam etmektedir.”
İletişim servisleri
Karaismailoğlu, Hatay’a yapılacak yardımda deniz yolunun etkin rol oynadığını vurgulayarak, gemilerde yaklaşık 5 bin kişiyi barındırdıklarını belirtti.
Bölgeden depremzedelerin deniz yoluyla tahliyesini sağladıklarını belirten Karaismailoğlu, “Bu arada Katar’dan can konteyneri getiren ilk gemiler İskenderun limanlarına geldi.” söz konusu.
Karaismiloğlu, konteyner kentlerde ve çadır kentlerde haberleşme ihtiyacının taşınabilir, fiber, uydu ve Wi-Fi altyapıları ile desteklendiğini belirterek, Türksat tarafından 163 noktada uydu ve Wi-Fi kurulumlarının tamamlandığını bildirdi.
Türk Telekom ve Turkcell tarafından tüm illerde fiber ve Wi-Fi kurulumlarının yapıldığını vurgulayan Karaismailoğlu, afetin ardından bölgeye PTT bünyesinde hizmet veren taşınabilir araçların hızla gönderildiğini söyledi.
Bakan Karaismailoğlu, deprem bölgesinde temel ihtiyaç malzemelerinin temini için şahsi gönderilerin ücretsiz kargo kabulünün PTT tarafından ücretsiz kargo taşımacılığı kampanyası kapsamında gerçekleştirildiğini belirterek, “Elbette bu felaketi unutmayacağız. Ama umutları yeşerteceğiz, bu acı günleri tarih yazacağız. Yaraları saracağız. Güçlü ve kalkınmış Adıyaman’ı kuracağız.” söz konusu.
Dirençli ve sağlam şehirleri yeniden inşa edeceklerini, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir bölgeyi hayata geçireceklerini ifade eden Bakan Karaismailoğlu, “Afet sonrası yeniden yapılanma sürecine en büyük katkıyı afetlere daha dayanıklı ulaşım ve altyapı sistemimizle sağlayacağımıza inanıyorum. Türkiye’nin Ulusal Risk Kalkanı modeli ışığında oluşturacağız.” dedi.
Adil Karaismailoğlu, yüzyılın en büyük felaketinin, yüzyılın en büyük dayanışmasıyla aşılacağını sözlerine ekledi.