Haber

Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi Lefkoşa’da yapıldı

Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nde Doğu Akdeniz’de enerjinin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler ele alındı.

KKTC’den Avrupa-Akdeniz Araştırmaları Merkezi (ASEMEDS) ve Türkiye’den Tüm Bürokratlar ve İşadamları Federasyonu (TÜMBİFED) iş birliğinde düzenlenen “Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi”, 25 Ocak 2024 Perşembe günü Lefkoşa’da gerçekleştirildi.

Doğu Akdeniz’de devam eden güç tartışmalarının, bölgesel aktörlerin, Doğu Akdeniz’deki büyük güçlerin enerji politikalarının ve İsrail-Filistin savaşıyla ilgili son gelişmelerin ele alındığı zirvede, konunun uzmanı akademisyen, bürokrat ve siyasetçiler yer aldı. alanları görüş ve önerilerini kamuoyuyla paylaştı.

Moderatörlüğünü TUMBİKON Başkan Yardımcısı Can Çobanoğlu’nun yaptığı zirve, 25 Ocak Perşembe günü saat 09.30’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ticaret Odası Mustafa Çağatay Konferans Salonu’nda başladı. Açılış konuşmalarını TÜBİFED Başkanı Mehmet Hüsrev, ASAMEDS Başkanı Doç. Dr.Murat Tüzünkan, Kuzey Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar. Zirve, açılış konuşmalarının ardından sunum ve üç farklı oturumla devam etti.

İlk Oturum:

Avrupa ve Orta Doğu’da Enerji Arzı ve Güvenliği

Londra Enerji Kulübü İcra Kurulu Başkanı Mehmet Öğütçü ve Türk Denizcilik ve Küresel Stratejiler Merkezi Lideri Mustafi Amiral Doç. Dr. Cihat Yaycı’nın “Mavi Vatan ve Kıbrıs” başlıklı sunumunun ardından başlayan ilk oturumda, “Avrupa ve Orta Doğu’da Enerji Temini ve Güvenliği” ile ilgili konular ele alındı. Oturum başkanlığını ASEMEDS Genel Başkanı ve Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr.Murat Tüzünkan’ın yaptığı oturumda Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mitat Çelikpala, Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Doç. Dr. Hayriye Kahveci konuşmacıydı.

İkinci Oturum:

Doğu Akdeniz’in Yeni Güç Jeopolitiği

Oturum başkanlığını ASEMDS Yönetim Kurulu Üyesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Akşit’in katıldığı “Doğu Akdeniz’in Yeni Güç Jeopolitiği” başlıklı oturumda, Ankara Siyaset Merkezi Lideri Emekli Büyükelçi M. Fatih Ceylan, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Kıdemli Öğretim Üyesi A. Necdet Pamir, Dış Politika Dr. Enstitü Küresel ve Türkiye Ekonomik Araştırmalar Direktörü Dr. Gülsüm Akbulut ve Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sertaç Hami Başeren konuşmacı oldu.

Üçüncü Oturum:

Doğu Akdeniz Güç Anlaşmazlıkları ve Türkiye ile KKTC’nin Konumu

Zirvenin son panelinde ise “Doğu Akdeniz Enerji Anlaşmazlıkları ve Türkiye ile KKTC’nin Konumu” başlıklı panelde ASEMEDS Genel Sekreteri ve Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Çıraklı moderatörlüğünde konuşuldu. Oturumda, Kuzey Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Aziz Limasollu, Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Başkanı Av. Süleyman Boğaça, Başşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal ve KKTC Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal konuşmacı olarak yer aldı.

TÜMBİFED Başkanı Mehmet Hüsrev, tüm konuşmacılara, katılımcılara ve emeği geçen herkese teşekkür ederek zirveyi sonlandırdı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu