Haber

Ordu’daki bentonit madeni için yürütmeyi durdurma kararı

GENÇAĞA KARAFAZLI

Ordu Ordu İdare Mahkemesi, Ulubey’in Ulubey ilçesi Yeni Sayaca ve Çatallı mahallelerini kapsayan bentonit madeni için ÇED’e açılan davada “yürütmenin durdurulmasına” karar verdi. Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, “Bölge halkıyla açtığımız dava sonucunda mahkeme Bilirkişi Heyetinin hazırladığı rapora dayanarak yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Halk istemiyor” dedi. Bunu Uzman Heyetinin incelemesinde de belirtmişler. Yüzlerce köylü komiteyi memnuniyetle karşılayarak madene karşı tepkilerini dile getirdi.” Söylendi.

Ordu İdare Mahkemesi, Ordu’nun Ulubey ilçesine bağlı Yeni Sayaca ve Çatallı mahallelerini kapsayan bentonit madeni için ÇED davasında “yürütmenin durdurulmasına” karar verdi.

“GERİ DÖNÜLEMEZ ZARARLARA YOL AÇACAK”

“İTİRAZ YOLU KAPALI OLARAK İNTİHARIN DURDURULMASI KARARI ALINDI”

Ordu İdare Mahkemesi’nin verdiği “yürütmenin durdurulması” kararının ardından Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, “Yerel halkla açtığımız dava sonucunda mahkeme “yürütmenin durdurulması” kararı verdi. Bilirkişi Heyeti’nin hazırladığı rapora göre “infaz” kararı verildi. Halk bunu istemiyor. Bilirkişi heyeti bunu inceledi.” Yüzlerce köylü heyeti memnuniyetle karşılayarak madene tepkilerini dile getirdi. Uzman Heyet de incelemesini yaptı. Hazırladığı raporda, dere yatağı taşkınlarına karşı önlem alınmadığı, su kaynaklarının dikkate alınmadığı, yol koşullarının uygun olmadığı, tarım alanları ve arıcılıkla ilgili araştırma ve inceleme yapılmadığı belirtildi. Orman alanları ile ilgili olarak Orman İşletme Müdürlüğü’nden izin alınmadığı, bentonit madeniyle ilgili yaşanabilecek aksaklıkların göz ardı edildiği vurgulandı. Bu görüşler doğrultusunda mahkemece, dava konusu maddenin uygulanmasının telafisi mümkün olmayan kayıplara yol açacağı gerekçesiyle itiraz ihtimali kapalı olarak “yürütmenin durdurulmasına” karar verildi. Bu karar sevindirici. . “Ormanların, tarım arazilerinin ve su kaynaklarının vahşice yok edilmesine izin verilmemelidir.”

KÖYÜMÜZÜ TAHLİYE ETMEYECEĞİZ, ŞİRKETLER PARA KAZANACAK TOPRAKLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Sayaca Çevre Platformu Sözcüsü Resul Ses, “Köyümüz tek vücut oldu. Ormanlarımızı, tarım arazilerimizi ve suyumuzu koruyoruz. Halk olarak maden olayına ilk duyduğumuz günden beri karşıyız. Dava açtık. Ordu Çevre Derneği ile birlikte. Haklıydık, kazanacağımızı biliyorduk. “Yürütmenin Ertelenmesi” kararı “Haklı olduğumuzu bize gösterdi. Topraklarımızı koruyacağız. Geçimimizi buradan sağlıyoruz. Başka bir yere gitme şansımız yok. Şirketler para kazanacak diye köyümüzü yağmalamayacağız” dedi.

Kaynak: ANKA / Yerel

ispirajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu